Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održan 10. sastanak Odbora SEEIIST

10.06.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Deseti sastanak Odbora SEEIIST (Međunarodni institut za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope) održan je  putem online platforme.  Bosna i Hercegovina  je punopravna članica i jedan od utemeljitelja ovog instituta. Ministarstvo civilnih poslova BiH promoviše The South East European International Institute  for Sustainable Technologies (SEEIIST)  i zajedno sa susjedima provodi aktivnosti na njegovom uspostavljanju.

Sastanku su prisustvovali predstavnici 7 zemalja (od 10 ukupno), od kojih Hrvatska i Grčka nisu potpisale Deklaraciju namjere i samim tim nisu još uvijek  punopravne članice Projekta.

Projekat je podnio aplikaciju da bude uvršten u Mapu puta Evropskog strateškog foruma za istraživačku infrastrukturu (ESFRI). Rezultati aplikacije se očekuju polovinom juna. Očekuje se puna i politička i finansijska podrška Evropske komisije za realizaciju ovog projekta.

Na sastanku Odbora projekta predstavljen je dosadašnji rad na kriterijima za odabir lokacije za Institut. Odbor je zaključio da je potrebno nastaviti raditi na ovom pitanju i predložena je intenzivna saradnja sa Federalnim uredom Švicarske za vanjske poslove. Zemlje su naglasile da se uzme u obzir potrebno vrijeme za svaku zemlju da bi se provela unutrašnja procedura i da bi se jasno mogle odrediti da li će učestvovati u apliciranju da ponude lokaciju za Institut. Na sastanku su učestvovali, Suvad Džafić i Alma Hasanović u ime Ministarstva civilnih poslova i dr. Stipe Galić, Sveučilišna klinika Mostar.