Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

ODGOĐENE OLIMPIJSKE IGRE TOKYO 2020

03.04.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U skladu sa službenom objavom na stranici Međunarodnog Olimpijskog komiteta, Olimpijske igre Tokyo 2020 su odgođene.  U nastavku Vam dostavljamo prevod Službene izjave, koju možete pročitati na web stranici MOKa https://www.olympic.org/news/joint-statement-from-the-international-olympic-committee-and-the-tokyo-2020-organising-committee

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), Thomas Bach, i premijer Japana, Abe Shinzo, održali su konferencijski poziv kako bi razmotrili nestabilnu situaciju u pogledu COVID-19 i održavanja Olimpijskih Igara Tokyo 2020

Razgovoru su se pridružili Mori Yoshiro, Predsjednik Organizacionog komiteta Tokyo 2020; Ministar za Olimpijske igre Hashimoto Seiko; Guverner Tokija, Koike Yuriko; Predsjedavajući Koordinacijske komisije MOKa, John Coates; Generalni direktor MOKa Christophe De Kepper; i MOKov izvršni direktor za Olimpijske igre, Christophe Dubi.

Predsjednik Bach i Premijer Abe su zajedno podijelili zabrinutost u vezi svjetske COVID-19 pandemije, i kakve posljedice ista ima po ljudske živote, te i značajan uticaj na pripreme sportista za Igre diljem svijeta.

Tokom vrlo prijateljskog i konstruktivnog sastanka, dvojica čelnika su pohvalila rad Organizacijskog komiteta Tokyo 2020, te i veliki napredak Japana u borbi protiv COVID-19.  

Nezabilježeno i nepredviđeno širenje virusa se u ostatku svijeta sve više pogoršava. Juče je Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, rekao da se COVID-19 pandemija “širi”.

U trenutnim okolnostima Predsjednik MOKa i Premijer Japana su zaključili da će se XXXII Olimpijske igre u Tokiju održati 2021. godine najkasnije do ljeta, sa ciljem očuvanja zdravlja sportista, i svih uključenih u Olimpijske igre i šire međunarodne zajednice.  

Čelnici su također bili složni u tome da Olimpijske Igre u Tokiju za svijet predstavljaju nadu u ovim teškim vremenima i da Olimpijski plamen može postati svjetlo na kraju tunela u kojem se svijet trenutno nalazi. Stoga, dogovoreno je da Olimpijski plamen ostane u Japanu. Također, Igre će zadržati naziv Olimpijske i Paraolimpijske Igre Tokyo 2020.  

MOK i Organizacioni komitet Tokyo 2020 su potvrdili da će se Olimpijske igre Tokyo 2020 održati od 23. jula do 8. avgusta 2021. godine.