Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Nova baza podataka Međunarodne organizacije rada (ILO) naglašava izazove tržišta rada osoba s invaliditetom

28.04.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Procjenjuje se da u svijetu postoji oko 1 milijarda osoba s invaliditetom ili 15 posto svjetske populacije. Većina ih je radno sposobna. Novi pokazatelji tržišta rada sada su dostupni na ILOSTAT-u (https://ilostat.ilo.org/) koji otkrivaju brojne izazove s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom u usporedbi s osobama bez toga kada je u pitanju svijet rada.

Usvojena od strane Opće skupštine Ujedinjenih naroda u prosincu 2006., Konvencija o pravima osoba s invaliditetom utvrđuje „pravo osoba s invaliditetom na rad, na jednakoj osnovi s drugima“, napominjući da „to uključuje pravo na mogućnost zarađivati za život radom koji je slobodno odabran ili prihvaćen na tržištu rada i radnom okruženju koje je otvoreno, uključivo i dostupno osobama s invaliditetom.” Konvencija zabranjuje sve oblike diskriminacije pri zapošljavanju, poziva na radna okruženja koja se više prilagođavaju i zahtijeva od država stranaka da promiču pristup strukovnom osposobljavanju i mogućnostima samozapošljavanja za osobe s invaliditetom.

Konvencija također uključuje odredbe o prikupljanju statističkih podataka (članak 31.). Kako bi dobio sveobuhvatniju sliku situacije osoba s invaliditetom na tržištu rada, ILO sada sustavno proizvodi i objavljuje podatke za brojne pokazatelje tržišta rada koji pomažu kvantificirati razlike u rezultatima na tržištu rada osoba sa i bez invaliditetima. To uključuje pokazatelje koji se odnose na radnu snagu, zaposlenost, nezaposlenost, radno vrijeme i zarade. Takvi su statistički podaci bitni za razvoj, praćenje i evaluaciju politika i programa usmjerenih na promicanje mogućnosti pristojnog zapošljavanja za osobe s invaliditetom i zaštitu njihovih radnih prava.

Skup pokazatelja dostupan je u novoj bazi podataka ILOSTAT-a o statistici tržišta rada osoba s invaliditetom i bez njega.