Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Gudeljević s generalnom sekretarkom Vijeća Evrope - Značajna uloga BiH u programima Vijeća Evrope u oblasti kulture

01.04.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

             Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević sastala se danas u Strazburgu s generalnom sekretarkom Vijeća Evrope Marijom Pejčinović Burić, te razgovarala s njom o saradnji posebno u oblasti  kulture.

            Generalna sekretarka Vijeća Evrope tom prilikom je pohvalila ulogu Bosne i Hercegovine u Vijeću Evrope. Zahvalila je ministrici Gudeljević na učestvovanju na Konferenciji ministara kulture i na značajnom doprinosu radu Vijeća Evrope. Pejčinović Burić istakla je važnost deklaracija koje se usvajaju na Konferenciji, a pozvala je Bosnu i Hercegovinu da potpiše Konvenciju Vijeća Evrope o kaznenim djelima koja se odnose na kulturna dobra koja je usvojena u maju 2017. u Nikoziji.

            U razgovoru ministrice Gudeljević i generalne sekretarke Marije Pejčinović Burić, istaknuta je važnost Strategije evropske baštine za 21. stoljeće. Pejčinović je zahvalila što BiH sudjeluje u danima evropskog naslijeđa, rekavši da je tema za ovu godinu održivost u oblasti kulture.

            Ministrica je naglasila značaj digitalizacije kulturne baštine kako bi se ona sačuvala za buduće naraštaje.

            Razgovarano je i o Kulturnim rutama Vijeća Evrope i učestvovanju Bosne i Hercegovine u tom projektu koje je ocijenjeno iznimno uspješnim. Ministrica Ankica Gudeljević zahvalila se na prijemu, ističući važnost kulture, jezika i kulturnog naslijeđa za jedan narod, te naglašavajući ulogu kulture u zbližavanju naroda.

            Susret ministrice Gudeljević s generalnom sekretarkom Vijeća Evrope Marijom Pejčinović Burić organiziran je u vrijeme održavanja Konferencije ministara kulture Vijeća Evrope s temom „Stvaramo našu budućnost: Kreativnost i kulturno naslijeđe kao strateški resursi za raznoliku i demokratsku Evropu”.