Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Gudeljević prisustvovala zatvaranju projekta „Osmislimo obrazovanje ponovo s fokusom na najugroženije tokom i nakon COVID-19 u Bosni i Hercegovini“

07.04.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević danas je u zgradi Ujedinjenih nacija u Sarajevu prisustvovala zatvaranju projekta „Osmislimo obrazovanje ponovo! Kreiranje kvalitetnijeg obrazovanja za djecu tokom i nakon COVID-19 krize, s fokusom na najugroženije“ koji su realizovali UNICEF, UNESCO i Međunarodna organizacija za rad ILO, uz podršku Ministarstva civilnih poslova BiH.

Projekat je implementiran u Republici Srpskoj, Zapadno-hercegovačkoj županiji i Unsko-sanskom kantonu.

„Vidljivo je da se u Bosni i Hercegovini susrećemo sa velikim izazovima, naročito kada su u pitanju ishodi učenja, kvaliteta obrazovanja koju trebamo unaprijediti, kao i uvjete u kojima se odvija nastavni proces. Ovi izazovi su posebice bili izraženi u vrijeme kada je pandemija bila na vrhuncu, kao i u mnogim drugim zemljama širom svijeta. Obrazovni sustavi u Bosni i Hercegovini morali su brzo reagirati i praktično preko noći preći iz izravnog i tradicionalnog u alternativne oblike nastave i učenja“ istakla je ministrica Gudeljević, naglasivši da je ostvaren temeljni cilj projekta, a to je „uspješan odgovor na izazove prouzročene COVID-19 pandemijom i gubicima u procesu obrazovanja, kroz rodno-osjetljivi pristup, te ohrabrenje učenika i roditelja da ne odustaju od pohađanja nastave“.

Projekat se fokusirao na rodno osjetljive pristupe baveći se gubicima u učenju i sprječavanjem napuštanja školovanja, posebno ugroženih grupa.

 

Također, putem projekta učenicima su osigurane i higijenske potrepštine za „povratak u školu“. Nabavljena je oprema za informaciono-komunikacione tehnologije, pružena podrška za učenike s poteškoćama u razvoju, te medijske/obrazovne sadržaje za djecu predškolskog uzrasta. Projektom je obuhvaćena i obuka nastavnika koja se odnosila na kombinirano učenje sa upotrebom  tehnologija za asistiranje djeci kojoj je to neophodno, digitalnom učenju i medijskoj i informacionoj pismenosti.

Tokom projekta 4.250 nastavnika je završilo obuku, 17.000 školske djece je dobilo podršku za informacion komuniciranje,  6.000 djece i odraslih je dobilo preventivne higijenske i informativne materijale o COVID-19,  20 državnih službenika u sektoru obrazovanja je obučeno za aktivno korištenje odgovarajućih sistema za efikasnije upravljanje obrazovanjem,  60 nastavnika tehničkog i stručnog obrazovanja je obučeno za izradu multimedijalnih materijala za obuku i primjenu e-učenja. 

Ministrica Gudeljević na kraju  se zahvalila UN agencijama na podršci u ovom projektu, te istakla da se nada da će se u narednom periodu naći mogućnosti kako bi se ovakva vrsta projekta i aktivnosti, na zadovoljstvo svih, implementirala i u drugim administrativnim jedinicama u Bosni i Hercegovini.