Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Gudeljević primila u posjet šeficu misije IOM-a u BiH

20.10.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Danas je u prostorijama ministarstva civilnih poslova održan sastanak sa Laurom Lungarotti,  šeficom misije IOM-a u Bosni i Hercegovini i sub-regionalnom koordinatoricom za Zapadni Balkan, Margheritom Vismara, programskom koordinatoricom  i Darkom Paranosom, projektnim koordinatorom u IOM-u.

Tema sastanka su bile radne migracije, migracije mladih kao i briga o migrantima koji se nalaze u BiH.

Ministrica Gudeljević je na početku sastanka prisutne upoznala sa nadležnostima i ulogom  Ministarstva civilnih poslova BiH.

Gospođa Lungarotti je čestitala ministrici Gudeljević na uspješno realiziranim svim dosadašnjim aktivnostima koje se odnose na pandemiju Covid 19 posebno imajući u vidu početne poteškoće u nabavi vakcina za stanovnike BiH.

Govoreći o migrantima, ministrica Gudeljević je naglasila da se poduzimaju sve aktivnosti kako bi dostojanstvo tih ljudi bilo zaštićeno. Lugarotti je dodala da je broj vakcinisanih migranata u BiH zadovoljavajući te da razumije poteškoće kada se govori o obrazovanju migranata školskog uzrasta.

Ministrica Gudeljević je istakla još jedan aspekt migracijskih kretanja a to su migracije mladih iz BiH što nije problem samo u BiH nego i cijeloj regiji i šire, ali i da su sasvim razumljiva kretanja mladih ljudi.

Tijekom sastanka najavljena je konferencija koju IOM organizira 26.10.2021. godine pod nazivom „ Iseljavanje zdravstvenih radnika i stručnjaka u oblasti informaciono-komunikacijskih tehnologija iz Bosne i Hercegovine: Izazovi i mogućnosti“, a na kojoj će učestvovati i predstavnici Ministarstva civilnih poslova.

Na kraju sastanka Gudeljević i Lungarotti su se složile da bez međusobne suradnje nije moguće napraviti niti jedan pozitivan pomak te da su uvjerene da će dobro uspostavljena suradnja biti nastavljena i dalje.