Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Vijesti

 

СВЕ ВИЈЕСТИ


СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

Министарка Бошњак са шефом Канцеларије УНЕСКО БиХ о пројектима у култури и образовању

15.03.2023

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

 Министарка цивилних послова Босне и Херцеговине Дубравка Бошњак разговарала је данас у Сарајеву са шефом Канцеларије УНЕСКО-а у БиХ Синишом Шешумом.

          Том приликом констатовано је да су УНЕСКО Центру за свјетску баштину ради уписа на Листу свјетске баштине достављена два номинациона приједлога за природна добра - Пећина Вјетреница и Мартинбродски слапови Националног парка Уна. Оба приједлога достављена су почетком ове године на евалуацију с тим да се коначни резултат очекује у 2024.години.

          Шешум је подсјетио да је Савјет министара Босне и Херцеговине усвојио „Оквир за реализацију Циљева одрживог развоја у БиХ“, а у који су, између осталог, укључени и неопходни трошкови за културну и природну баштину. Наредни корак требао би бити потписивање Споразума о имплементацији УНЕСКО Индикатора за културу 2030 у Босни и Херцеговини. Разговарали су и о припреми приоритета за IPA III фондове, гдје је УНЕСКО носилац активности. Такође, планирано је и улагање у објекте културе у Мостару, Сарајеву и Бањалуци у вриједности преко десет милиона евра.

          Министарка Бошњак и шеф Канцеларије УНЕСКО-а Шешум, разговарали су и о важности потписивања Споразума о  поновном успостављању заједничке поставке земаља бивше СФРЈ у Државном музеју Аушвиц Биркенау у Пољској. УНЕСКО овој активности пружа подршку с циљем припреме концепта и музејске грађе.

          Када је ријеч о области образовања, сложили су се о важности усвајања заједничке изјава надлежних министара образовања у Босни и Херцеговини о опредијељености за трансформацију образовања.  УНЕСКО је дао подршку како би у оквиру Пројекта „Унапређење статистике образовања у БиХ“ била успостављена административна база података за образовање, која је у цијелости оперативна од октобра 2022. године и служи за прикупљање података у области образовања електронским путем, а за потребе извјештавања према међународним институцијама. Апликација у којој ради ова база је инсталирана на три локације: Министарство цивилних послова Босне и Херцеговине, Министарство просвјете и културе Републике Српске и  Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске.

          Посебно је наглашено да УНЕСКО, у сарадњи са ентитетским и кантоналним министарствима, ради на уједначавању занимања и диплома на подручју Босне и Херцеговине.

          Обострано је наглашено како  је сарадња Министарства цивилних послова и Канцеларије УНЕСКО-а у Босни и Херцеговини веома успјешна те да очекују даље јачање успјешне сарадње.