Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Bošnjak sa šefom Ureda UNESCO BiH o projektima u kulturi i obrazovanju

15.03.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak razgovarala je danas u Sarajevu sa šefom Ureda UNESCO-a u BiH Sinišom Šešumom.

          Tom prilikom konstatirano je da su UNESCO Centru za svjetsku baštinu radi upisa na Listu svjetske baštine dostavljena dva nominaciona prijedloga za prirodna dobra - Pećina Vjetrenica i Martinbrodski slapovi Nacionalnog parka Una. Oba prijedloga dostavljena su početkom ove godine na evaluaciju s tim da se konačni rezultat očekuje u 2024.godini.

          Šešum je podsjetio da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo „Okvir za realizaciju Ciljeva održivog razvoja u BiH“, a u koji su, između ostalog, uključeni i neophodni troškovi za kulturnu i prirodnu baštinu. Naredni korak trebao bi biti potpisivanje Sporazuma o implementaciji UNESCO Indikatora za kulturu 2030 u Bosni i Hercegovini. Razgovarali su i o pripremi prioriteta za IPA III fondove, gdje je UNESCO nosilac aktivnosti. Također, planirano je i ulaganje u objekte kulture u Mostaru, Sarajevu i Banjaluci u vrijednosti preko deset miliona eura.

          Ministrica Bošnjak i šef Ureda UNESCO-a Šešum, razgovarali su i o važnosti potpisivanja Sporazuma o  ponovnom uspostavljanju zajedničke postavke zemalja bivše SFRJ u Državnom muzeju Auschwitz Birkenau u Poljskoj. UNESCO ovoj aktivnosti pruža podršku s ciljem pripreme koncepta i muzejske građe.

          Kada je riječ o oblasti obrazovanja, složili su se o važnosti usvajanja zajedničke izjava nadležnih ministara obrazovanja u Bosni i Hercegovini o opredijeljenosti za transformaciju obrazovanja.  UNESCO je dao podršku kako bi u okviru Projekta „Unapređenje statistike obrazovanja u BiH“ bila uspostavljena administrativna baza podataka za obrazovanje, koja je u cijelosti operativna od oktobra 2022. godine i služi za prikupljanje podataka u oblasti obrazovanja elektronskim putem, a za potrebe izvještavanja prema međunarodnim institucijama. Aplikacija u kojoj radi ova baza je instalirana na tri lokacije: Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i  Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

          Posebno je naglašeno da UNESCO, u saradnji sa entitetskim i kantonalnim ministarstvima, radi na ujednačavanju zanimanja i diploma na području Bosne i Hercegovine.

          Obostrano je naglašeno kako  je saradnja Ministarstva civilnih poslova i Ureda UNESCO-a u Bosni i Hercegovini iznimno dobra te da očekuju dalje jačanje uspješne saradnje.