Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Ankica Gudeljević učestvovala na Drugom ministarskom sastanku EU i Zapadnog Balkana o zapošljavanju i socijalnim pitanjima

09.07.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministarski sastanak ministara rada i socijalnih pitanja organiziran je uz  slovenačko predsjedanje Vijećem Evropske unije, zajedno s Evropskom komisijom. Ministrica Gudeljević predvodila je delegaciju Bosne i Hercegovine. Glavna tema ministarskog sastanka bila je zapošljavanje mladih ljudi što je najveći i zajednički izazov za sve zemlje Zapadnog Balkana. Sastanak je bio prilika da se pronađe odgovor na ovaj izazov. Evropska komisija je 2020. godine predložila Ekonomski i investicijski plan za Zapadni Balkan kako bi dala podršku uspostavljanju i implementaciji programa Garancija za mlade koji je zasnovan na EU modelu.

U svom izlaganju, ministrica Gudeljević je naglasila:

„Imajući u vidu da je Garancija za mlade sveobuhvatni i ambiciozni program inovativnih mjera zapošljavanja mladih koji su države članice Evropske unije koristile još od 2013. godine, kako bi mladima pružile održivo uključivanje na tržište rada, raduje me da danas možemo naći zajednički odgovor na ovaj, za sve nas, važan izazov.“

Ministrica Gudeljević je prezentirala aktivnosti Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, koje ima koordinirajuću ulogu u području rada i zapošljavanja i dodala da Ministarstvo pažljivo prati i aktivno učestvuje na sastancima i radionicama u vezi programa Garancija za mlade.

Na marginama ministarskog sastanka ministrica Gudeljević je održala niz sastanaka.

Održala je bilateralni sastanak s delegacijom Crne Gore koju je predvodio ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, tokom kojega je razgovarala o mogućnostima saradnje između dvije države, a kroz oblasti za koje Ministarstvo civilnih poslova ima ingerencije.

Nakon toga, a na poziv,  austrijskog ministra rada Martina Kochera, održan je sastanak na kojem se razgovaralo o politikama tržišta rada u vezi sa zapošljavanjem mladih i održivim radnim mjestima. Na navedenom sastanku učestvovali su i ministrica rada i socijalne politike Sjeverne Makedonije Jagoda Shahpaska, i ministar finansija rada i transfera Hekuran Murati iz Kosova. Na sastanku su predstavljene aktivne mjere zapošljavanja i politike tržišta rada u Austriji, Sjevernoj Makedoniji, na Kosovu i u Bosni i Hercegovini.

Ministrica Gudeljević je imala susret i sa hrvatskim ministrom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politikeJosipom Alardovicem,  te konačno i susret sa domaćinom ministrom rada, obitelji, socijalnih poslova i jednakih mogućnosti. Janez Cigler Kralj i ministrica Gudeljević  razmijenili su iskustva u oblasti zapošljavanja mladih, a razgovarali su i o drugim temama koje povezuju ova dva ministarstva.