Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Ankica Gudeljević se u Mostaru susrela sa Miklosom Soltezom, državnim sekretarom Vlade Mađarske

21.07.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Danas se u Mostaru ministrica Ankica Gudeljević susrela sa Miklosom Soltezom (Miklós Soltész), državnim sekretarom Vlade Mađarske za vjerska i etnička pitanja.

Teme susreta su bile jačanje bilateralnih odnosa dvije države kao i dosadašnja iznimno dobra saradnja.

Tokom razgovora dogovorena je saradnja u oblasti kulture.

Saradnja će se ogledati kroz manifestacije koje će Mađarska organizirati u BiH, a tokom kojih će biti prezentirane kulturne aktivnosti Hrvata u Mađarskoj.

Sastanku je prisustvovao i predsjednik Saveza Hrvata u Mađarskoj, Ivan Gugan koji je detaljnije objasnio navede aktivnosti.

Ministarstvo civilnih poslova je u proteklih nekoliko mjeseci potpisalo dva sporazuma o saradnji s Mađarskom, a najavljeno je i unapređenje saradnje u oblastima obrazovanja, kulture, sporta i mladih.

Dvije države realiziraju i mnogo zajedničkih projekata, a nakon što je ministrica Gudeljević upoznala Soltesza s nadležnostima i aktivnostima ministarstva na čijem je čelu otvorile su se mogućnosti i za druge oblike saradnje.

Jedna od tema razgovora se odnosila na evropske integracije i na put BiH ka EU, a tokom razgovora  o pandemiji korona virusa ministrica Gudeljević je zahvalila za svu podršku stanovnicima BiH koju je prijateljska Mađarska uputila za njih.

Na kraju razgovora ministrica je zahvalila na posjeti i podršci Vlade Mađarske Bosni i Hercegovini.