Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Ankica Gudeljević razgovarala sa ambasadorom Ji Pingom

12.07.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević razgovarala je danas u Sarajevu sa ambasadorom Narodne Republike Kine u BiH Ji Pingom o aktuelnim temama i saradnji dvije države.

                Ambasador Ji Ping informirao je ministricu Gudeljević da je u toku realizacija direktne nabavke vakcina proizvođača Sinopharm za stanovnike BiH.  Republika Srpska je u razgovorima za 240.000 doza, Federacija BiH za 500.000 a Brčko distrikt je u procesu nabavke 20.000 doza vakcina.

                Ministrica Gudeljević zahvalila je ambasadoru na informacijama i izrazila zadovoljstvo što će u Bosnu i Hercegovinu uskoro stići prve količine kineske vakcine Sinopharm direktnom nabavkom od strane entiteta i Brčko distrikta.

Tokom sastanka sagovornici su se osvrnuli i na druge oblasti u kojima je moguća saradnja između Bosne i Hercegovine  i Kine, posebno mogućnostima za unapređenje saradnje u oblasti nauke i tehnologije. Sagovornici su iskazali spremnost intenziviranja aktivnosti u pogledu potpisivanja Sporazuma o saradnji u oblasti nauke i tehnologije koji je već u proceduri. Također, iskazana je spremnost da se započnu aktivnosti na postizanju Sporazuma o međusobnom priznavanju diploma.

                Ambasador Ji Ping najavio je da će u septembru u Kini po peti put biti održan međunarodni sastanak o inovacijama u organizaciji kineskog Ministarstva nauke i tehnologije te izrazio očekivanje da će Bosna i Hercegovina učestvovati na tom značajnom skupu.