Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Ankica Gudeljević primila u nastupnu posjetu ambasadora Italije u BiH, NJ.E. Marco di Ruzza

28.07.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Na početku sastanka ministrica Gudeljević je poželjela dobrodošlicu novoimenovanom ambasadoru Italije u BiH.

Sagovornici su istakli saradnju koja je uspješna u mnogim oblastima iz nadležnosti Ministarstva.

Ministrica je zahvalila na saradnji i prenesenom iskustvu kada je riječ o  borbi protiv COVID 19 kao i na pomoći ljekara iz Italije  što je u trenutku njihova dolaska u BiH bilo  veoma dragocjeno.

Razgovaralo se i o socijalnom osiguranju. Radi zastarjelosti preuzete Konvencije o socijalnom osiguranju, prevaziđeni su realni temelji za primjenu većine odredbi pomenute konvencije  i u tom smislu je zaključeno da je neophodno početi proces pregovaranja u vezi zaključivanja novog sporazuma o socijalnom osiguranju između dvije zemlje.

Istaknuta je uspješna implementacija  Sporazuma o saradnji u oblasti obrazovanja, kulture i sporta između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Italije koji je stupio na snagu 2015. godine.

Ambasador  Marco di Ruzzaje zahvalio na podršci BiH jer je podržala da  Venecija  njena Laguna ostanu na Listi svjetske baštine UNESCO.

Ambasador Di Ruzza je informirao  ministricu Gudeljević da  je Italija oformila grupu (Task Force)  koja ima za cilj da se bavi zaštitom kulturnih dobara od rizika od prirodnih katastrofa a u čijem sastavu su i predstavnici Karabinjera. Najavio je dolazak u BIH i predsatavljanje rada i mogućnosti saradnje u ovoj oblasti u saradnji sa  MCP.

Kada je u pitanju oblast mobilnosti i mladih, između Bosne i Hercegovine i Republike Italije, trenutno u proceduri nema ugovora o saradnji, te je zaključeno da se razmotri iniciranje zaključivanja jednog sporazuma iz ove oblasti u cilju razmjene informacija i mišljenja vezanih za pitanja mladih, istraživanja, izrade propisa i povezivanje omladinskih organizacija dviju država i drugih, a s ciljem unapređenja obostranih odnosa i jačanja saradnje u oblasti mladih između dvije države.

Jedna od tema razgovora bila je i uvođenje talijanskog jezika u redovni školski plan rada. Ministrica Gudeljević je naglasila da će inicijativu o uvođenju italijanskog jezika u nastavni proces proslijediti svim obrazovnim razinama na razmatranje.

Ministrica Gudeljević je inicirala pokretanje aktivnosti u cilju saradnje institucija posebno u oblasti istraživanja saradnje naučnih institucija posebno u oblasti novih tehnologija.