Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Ankica Gudeljević na stručnom skupu „Za zdravlje svakog djeteta- značaj javnog zdravlja u kriznim situacijama“

14.10.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Stručni skup „Za zdravlje svakog djeteta- značaj javnog zdravlja u kriznim situacijama“ organizirali su Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH i UNICEF BiH,  u okviru Regionalnog projekta za smanjenje posljedica pandemije COVID-19 na živote djece i porodica Zapadnog Balkana i Turske-komponenta zdravstvo za BiH i u okviru zajedničkog programa UN-a „Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u Bosni i Hercegovini“, koji podržava Švicarska agencija za razvoj i suradnju.

Ministrica Gudeljević u svom obraćanju učesnicima stručnog skupa u Neumu istakla je da ako imamo u vidu Konvenciju o pravima djeteta, onda znamo da u svakom trenu moramo brinuti o djeci tako da dobiju najviši mogući standard zdravlja, obrazovanja i društvene zaštite. “I godinama prije pandemije Ministarstvo je realiziralo aktivnosti kojima je brinulo o zdravlju djece, no posljednji izazov kojemu smo bili izloženi je od nas tražio više. Upravo zato smo uvezali sva naša polja djelovanja i problemu pristupili intersektorski. Od obrazovanja preko kulture, socijalne zaštite i zdravlja izravno smo nastojali pomoći djeci BiH da što manje osjete nedostatak zdravog okružja, slobodnog djetinjstva i konačno da se strepnja kojoj su njihovi roditelji i staratelji u doba pandemije bili izloženi što manje odrazi na njihovo odrastanje”, rekla je ministrica Gudeljević.

Šefica predstavništva UNICEF-a BIH Rownak Khan akcenat je stavila na imunizaciju djece i mladih, s obzirom na to da je u BiH ali i svijetu zabilježen pad obuhvata redovitom imunizacijom zbog pandemije COVID-19.

Prisutnima su se obratili i direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić i pomoćnica federalnog ministra zdravstva Marina Bera ističući još jednom važnost uloge sektora zdravstva u kriznim intervencijama, bez obzira da li se radi o javnozdravstvenim krizama, krizama usljed klimatskih promjena i drugih.

Ministrica Ankica Gudeljević učestvovala je i na panelu „ Odgovor na pandemiju COVID i upravljanje krizom“ i naglasila da je u perodu od 2020. do 2022. godine, Ministarstvo civilnih poslova BiH koordiniralo realizaciju 32 donacije lijekova, medicinskih sredstava i opreme i novčanih sredstava namijenjenih odgovoru na epidemiju COVID-19 koje su isporučene zdravstvenim ustanovama u BiH – krajnjim korisnicima. Informirala je da je putem svih dostupnih mehanizama nabavke osigurano nešto više od 3 milijuna doza vakcina protiv COVID-19.

“Ministarstvo civilnih poslova BiH će nastaviti da vašim institucijama i ustanovama pruža potrebnu podršku u izvršavanju ovog zajedničkog zadatka, u skladu svojim nadležnostima, i uz podršku naših UN partnera”, zaključila je ministrica Gudeljević.