Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Konferencija ministara kulture Vijeća Evrope u Strazburgu

02.04.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Ankica Gudeljević, učestvovala ja na Konferenciji ministara kulture Vijeća Evrope koja se održala u okviru italijanskog predsjedavanja Odborom ministara Vijeća Evrope.

 

Na konferenciji pod nazivom „Stvaramo našu budućnost: Kreativnost i kulturno naslijeđe kao strateški resursi za raznoliku i demokratsku Evropu“ dominirale su teme koje se odnose na kreativnost i kulturno naslijeđe.

U svom obraćanju, između ostalih, o ovim izazovnim vremenima, ministrica Gudeljević je podsjetila i na destrukcije koje je kulturno naslijeđe pretrpjelo u BiH.

 

Ministrica je podsjetila da se uz pomoć kulture, lakše  mogu premostiti razlike i uspostaviti dijalog. Kultura, kreativnost i kulturno naslijeđe su strateški resursi  koji mogu oblikovati demokratsku Evropu. „Kultura je motor za političke, socijalne i tehnološke promjene, ali je i pod direktnim uticajem  današnjih globalnih promjena. Jedno od ključnih egzistencijalnih pitanje je očuvanje kulturnog naslijeđa“ – naglasila je ministrica Gudeljević.

Na marginama Konferencije, ministrica Gudeljević se susrela sa specijalnom izaslanicom Vijeća Evrope za pitanja migracija i izbjeglica, gđom Leylom Kayacik s kojom je razgovarala o migracijskim kretanjima u Evropi i izazovima s kojima se susreće BiH.