Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Kako SZO/Evropa može poboljšati svoju prisutnost i raditi na povećanju relevantnosti država članica? Konsultacije zemalja članica s SZO državnim uredima

15.06.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Dana, 14. juna 2021. godine održane su konzultacije zemalja članica s SZO državnim uredima. Poslije riječi dobrodošlice gospodina Goundoa Weilera, direktora, Odjela za podršku zemlji, pripravnost i odgovor na hitne situacije (CSE) je otvorena diskusija unutar malih grupa zemalja članica.

Tokom diskusija predstavnice i predstavnici SZO zemalja članica su podijelile i podijelili iskustva stečena u procesu suočavanja s pandemijom COVID-19. Istaknuta je značajna podrška od strane SZO-a zemljama članicama kako na tehničkoj, tako i na iskustveno-naučnom nivou. Zemlje članice su izrazile zahvalnost SZO-u te potrebu za daljom podrškom u domenu stručne ekspertize, tehničke podrške, izgradnje kapaciteta i edukacije stručnog kadra. Također je istaknuta potreba za međudržavnom saradnjom kao i redovnoj razmjeni informacija te poboljšanjem komunikacijskih kanala unutar i među zemljama članicama. Govorilo se o ulozi medija i širenju neprovjerenih informacija koje su stvarale paniku među građanima.

Sljedeća, odnosno 71. sjednica će se održati u septembru 2021. godine.