Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Istraživanje izloženosti radnika uzročnicima rizika od karcinoma

05.04.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

S obzirom na to da se procjenjuje kako karcinom uzrokuje 53 % svih smrtnih slučajeva u EUu i drugim razvijenim zemljama, pouzdani podatci o izlaganju čimbenicima rizika od karcinoma na radnom mjestu nužni su, kako za sigurnost i zdravlje radnika, tako i za produktivno i održivo gospodarstvo.

EU Agencija za zaštitu i zdravlje na radu OSHA planira provesti Istraživanje izloženosti radnika čimbenicima rizika od karcinoma u Evropi za bolje utvrđivanje čimbenika rizika od karcinoma kojima su radnici najviše izloženi. U istraživanju se također analiziralo najčešće oblike izloženosti te broj i osobine radnika izloženih nizu čimbenika rizika od karcinoma, uključujući azbest, benzen, krom, dizel kao ispušni plin, nikal, prašinu silicijeva dioksida, ultraljubičasto zračenje, prašinu od piljevine i druge. Cilj je ankete bolje usmjeriti kampanje za podizanje svijesti i preventivne mjere te doprinijeti donošenju politika na temelju dokaza.

Studija izvedivosti o anketi s temom procjene izloženosti radnika karcinogenim tvarima utemeljena na uspješnoj australskoj anketi u kojoj je upotrijebljen inovativni alat za procjenu profesionalne izloženosti. Pripremne aktivnosti započele su 2020. za utvrđivanje zemalja u kojima se studija trebala inicijalno provesti, kao i za poduzimanje prvih koraka u pripremi metodologije i prilagodbe australskog modela europskom kontekstu, i to upotrebom iste aplikacije kao u australskoj anketi.

Studija će se tijekom 2021. i 2022. razviti i provesti, a objava prvih rezultata planirana je u 2023. godini. Nakon procjene u 2024. odlučit će se o proširenju studije na više zemalja i na dodatne čimbenike rizika.

 

Izvor: EU Agencija za zaštitu i zdravlje na radu OSH