Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

IOSH i Međunarodna organizacija rada potpisali Sporazum o poboljšanju sigurnosti i zdravlja na radu širom svijeta

16.03.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Institucija za zaštitu i zdravlje na radu (IOSH) i Međunarodna organizacija rada (MOR) potpisali su Sporazum o omogućavanju zajedničkih aktivnosti koje poboljšavaju uvjete rada i štite radnike širom svijeta.

Memorandum o razumijevanju usklađuje viziju IOSH za sigurniji i zdraviji svijet rada s glavnim ciljevima MOR za promoviranje prava na radu, podsticanje dostojnih mogućnosti zapošljavanja, poboljšanje socijalne zaštite i jačanje socijalnog dijaloga o pitanjima vezanim za posao.

Oba tijela su se službeno složila da će surađivati ​​na načine koji koriste njihov doseg, utjecaj te tehničku stručnost i stručnost za obuku za učestvovanje u misijama koje postižu pozitivne učinke kroz poboljšanu sigurnost, zdravlje i dobrobit na radu.

Međunarodna organizacija, čija je članica Bosna i Hercegovine od 1993. godine, je primarno tijelo UN koje podržava radne uvjete i zaštitu radnika na globalnoj razini u jedinstvenoj tripartitnoj strukturi koja predstavlja radnike, poslodavce i vlade u 187 država članica. Više od stoljeća postavlja standarde rada, uključujući sigurnost i zdravlje na radu, razvija politike i osmišljava programe koji promiču dostojanstven rad za sve radne ljude.

Više od 75 godina, Institucija za sigurnost i zdravlje na radu, izrasla je u najveće svjetsko profesionalno tijelo za ljude odgovorne za zdravlje, sigurnost i dobrobit kolega koji rade u 130 zemalja u gotovo svakom sektoru.

Strateški cilj IOSH je poboljšati profesiju zaštite na radu, sarađivati na izgradnji strateških partnerstava te uticati i ojačati uticaj na globalnom nivou.