Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Inicijativa za forenzičku geologiju (IFG) pokrenula je „Specijalni projekt“ o kriminalu u vezi sa mineralima, rudarstvom i metalima

14.09.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Inicijativa za forenzičku geologiju (IFG) pokrenula je „Specijalni projekt“, koji je dodijelila Međunarodna unija geoloških nauka (IUGS), a fokus će biti na „Forenzičko geološkoj analizi kriminala u međunarodnom rudarstvu, mineralima i metalima“. Civilizacija, kakvu poznajemo, ne bi mogla postojati bez minerala na koje se oslanja. Međutim, postoji globalno rastući problem kriminala. Kriminal povezan sa rudarstvom uključuje, ali nije ograničen na: ilegalno rudarstvo izvan regulatorne kontrole, prevaru, krađu,  podmetanje mineralnih koncentrata ili obrađenih metala, zamjenu uzoraka prije ispitivanja, rudarstvo i trgovinu kroz zloupotrebu minerala, krijumčarenje minerala i falsifikat. Razmjera takvog kriminala je trenutno slabo dokumentovana, a sumnja se da se odvija širom svijeta i povezana je sa kartelima ozbiljnog i organiziranog kriminala, terorističkim organizacijama i nekim političkim režimima. Kao rezultat, kriminal u rudarstvu može direktno ili indirektno uticati na mnoge dijelove društva. Projekt će trajati dvije godine, a cilj mu je izvijestiti o pronalascima u „Epizodama".

Za dodatne informacije o Specijalnom projektu ili ako biste željeli dati svoj doprinos, kontaktirajte Laurance Donnelly (geologist@hotmail.co.uk) ili Duncan Pirrie (duncan.pirrie@southwales.ac.uk). Poseban interes je za glas geologa koji rade u globalnoj industriji rudarstva i minerala.

Izvor: Međunarodna unija geoloških nauka, IUGS E-Bilten broj:169, avgust 2020. godine 

https://98ca4554-1361-4fb1-a4d8-a1bb16d032e6.filesusr.com/ugd/f1fc07_38cee98dbfe4480186c249a23f2cbf4c.pdf?index=true