Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

GPS: JUNAK OKOLINE

06.05.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Može li GPS podržati zeleniju, održiviju planetu? Odgovor je naglašeno "da", i to čini već danas.

GPS je postao temeljna tehnologija u gotovo svim sektorima američke ekonomije, uključujući poljoprivredu, transport, izgradnju i komunalne usluge. U svakoj od ovih industrija upotreba GPS-a proizvela je značajne ekološke koristi, kao što su smanjene emisije ugljika, povećana efikasnost upotrebe vode, smanjena upotreba ekološki osjetljivih ulaza i smanjen otpad.

 

Poljoprivreda

 

Pogledajmo kako GPS štiti najvažnije okolišne resurse. Započinjemo sa poljoprivredom gdje se procjenjuje da bi odsustvo GPS-a tokom sezone sadnje moglo rezultirati ekonomskim gubitkom većim od 15 milijardi dolara, navodi se u izvještaju Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju.


Tokom posljednje dvije decenije, GPS je transformirao američku poljoprivredu, omogućavajući povećane prinose usjeva, troškovnu efikasnost i ekološku održivost preciznom primjenom sjemena, vode, gnojiva i pesticida i efikasnom upotrebom goriva. Ukratko, precizna poljoprivreda omogućava poljoprivrednicima da rade više sa manje izgubljenog sjemena, manje gnojiva, manje goriva, manje pesticida i veći prinos usjeva.

Član osnivača GPS Innovation Alliance (GPSIA) Deere & Company izvještava da precizne poljoprivredne tehnologije mogu imati ogroman uticaj na efikasnost resursa i održivost. Do 2030. godine, precizna poljoprivreda s omogućenim GPS-om koja se primjenjuje na globalnom nivou mogla bi uštedjeti 180 milijardi kubnih metara vode, kaže Svjetski ekonomski forum.


Slično tome, prema Službi za očuvanje prirodnih resursa američkog Ministarstva poljoprivrede (NRCS), ako bi se „GPS sistemi za navođenje koristili na 10 posto zasađenih hektara u Sjedinjenim Državama, potrošnja goriva smanjila bi se za 16 miliona galona, ​​upotreba herbicida za dva miliona kvarta, a upotreba insekticida za četiri miliona funti godišnje. Za jednog poljoprivrednika ratarskih kultura sa srednjeg zapada, sa 6.500 hektara koristeći precizne poljoprivredne tehnike, Deere & Company procjenjuje da bi se moglo uštedjeti više od 1.600 litara goriva i izbjeći više od 400.000 kg ekvivalenta CO2 tokom proizvodnog ciklusa - ekvivalent skoro milion (992.000) pređenih kilometara putničkih automobila godišnje.

 

Izgradnja

 

Građevinarstvo je još jedna industrija koju je GPS revolucionirao. Danas se visoko precizni GPS koristi za podršku izgradnji puteva, mostova i drugih značajnih infrastrukturnih projekata. Godine 2019., svjedočenje pred Odborom za mala preduzeća američkog doma, izvršnim članom osnivača GPSIA-e Trimble, opisano je nekoliko primjera kako tehnologije digitalne gradnje, uključujući GPS, mogu efikasnije planirati i izvoditi složene građevinske projekte.

 

U jednom takvom primjeru iz južne Kalifornije, poboljšanja su: smanjila uticaj močvara za 58 hektara; smanjen uticaj na osjetljive vrste; smanjen rizik od klizišta; smanjeno raseljavanje; i minimizirao uticaj na postojeće komunalne usluge (što je rezultiralo malim preseljenjem komunalnih usluga u neometana područja).


GPS prijemnici su takođe ugrađeni u mnoge buldožere, bagere i grejdere, što rezultira smanjenim otpadom i manjom potrošnjom goriva. Oni mogu smanjiti emisiju stakleničkih plinova, a Trimble-ova procjena sugerira da upotreba tehnologija upravljanja mašinama može smanjiti više od jedne milijarde funti potrošnje CO2 godišnje.

 

NextGen Air

 

GPS je takođe u srcu sistema za vazdušni saobraćaj sledeće generacije ili NextGen, Federalne vazduhoplovne uprave (FAA). Kapetan Sully Sullenberger, tokom događaja sponzoriranog od strane GPSIA 2020. godine, opisao je modernizaciju kontrole letenja kao da „u velikoj mjeri ovisi o sveprisutnosti i pouzdanosti GPS-a“.

Zajedno sa sigurnosnim prednostima poznavanja tačne lokacije vazduhoplova, GPS omogućava optimizovane putanje leta za koje FAA kaže da mogu smanjiti „vrijeme leta, upotrebu goriva i emisije izduvnih gasova vazduhoplova“. Ova efikasnost već je rezultirala uštedom goriva od 1,2 milijarde dolara, prema FAA.

Tokom probnog leta iznad Puget Sound-a u Washingtonu, kompanija Alaska Airlines otkrila je da je upotreba letačkih postupaka potpomognutih GPS-om smanjila emisiju za 35% u odnosu na konvencionalno slijetanje. Druge aviokompanije također su kvantificirale ove prednosti, pronalazeći značajne uštede u potrošnji goriva jednostavnim odsijecanjem minute u svakom letu.

 

Prognoze vremena i katastrofe

 

Prema Nacionalnoj upravi za oceanografsko i atmosfersko okruženje (NOAA), 2020. godine uragani, poplave i suše koštaju 95 milijardi dolara štete. Međutim, NOAA koristi GPS signale za podršku trodimenzionalnoj meteorologiji, svemirskom vremenu i geofizičkim aplikacijama širom Sjedinjenih Država.

Čak i NOAA-ini geostacionarni operativni sateliti za životnu sredinu (GOES) koriste GPS signale kako bi poboljšali svoju sposobnost pružanja podataka koje svi primamo u TV prognozi svakog jutra, poboljšavajući vremenske prognoze i vlastitu svjesnost o situaciji u oluji. Član GPSIA-e Lockheed Martin proizvodi i vremenske satelite GOES-R i moćnije satelite sljedeće generacije GPS III američkih svemirskih snaga koji se sada lansiraju za modernizaciju sazviježđa GPS.

 

Općine

 

Na kraju, ispitujemo ekološke koristi za opštine koje koriste GPS za ključne vladine usluge, uključujući praćenje kamiona za smeće, snježnih čistača i autobusa u stvarnom vremenu. Širom zemlje, gradovi su zabilježili značajnu uštedu u dolarima, gorivu i vremenu od primjene tehnologija sa omogućenim GPS-om.


Na primjer, u Nilesu u državi Illinois Odjel za javne radove udružio se s osnivačem GPSIA-e Garminom kako bi optimizirao usmjeravanje snježnih čistača. Koristeći GPS tehnologiju, vozači su smanjili upotrebu soli za čak 40%, što je rezultiralo uštedom više od 700 tona. Godine 2020., kao priznanje za svoju inovativnu upotrebu GPS-a, odjel je dobio nagradu za inovaciju u upravljanju od Američkog udruženja javnih radova. Slično tome, član GPSIA CalAmp otkrio je da upotreba GPS-a za praćenje vozila može rezultirati uštedom goriva od 90 dolara mjesečno po vozilu.

 

 

Zaštita GPS-a

 

Da bi se osiguralo da se ove okolišne koristi mogu i dalje ostvarivati, potrebno je da spektar koji koristi GPS bude zaštićen od štetnih smetnji. Zavisiti će i o kontinuiranom financiranju Kongresa za modernizaciju sazviježđa GPS i kontrolu tla. Uz to, kako Kongres smatra glavnim zakonskim propisima o infrastrukturi, uključujući financiranje država i lokaliteta, poticali bismo projekte da koriste GPS i druge inovativne tehnologije koje mogu smanjiti troškove, smanjiti emisiju ugljika i eliminirati otpad - uključujući napredno upravljanje digitalnom gradnjom sistemi koji koriste GPS podatke kako bi smanjili troškove projekta i ubrzali isporuku projekata.


GPS je promijenio naš svakodnevni život nabolje, a kako naša ovisnost o ovoj tehnologiji raste, tako će se povećavati i njezin uticaj na napore za održivost okoliša.

 

https://www.gpsworld.com/gps-the-environments-unsung-hero/