Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Globalno zagrijavanje moglo bi dovesti do topljenja više od trećine antarktičkih ledenih polica, ogromnog porasta razine mora

09.06.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Podaci prikupljeni korištenjem MAR klimatskog modela razvijenog u ULiègeu ukazuju da bi se to moglo dogoditi već krajem ovog stoljeća ili čak i ranije.

Nova studija koju su zajednički proveli Univerzitet u Liegeu (Belgija) i Univerzitet Reading (Engleska) sugerira da bi 34% ledenjaka na Antarktiku moglo nestati do kraja stoljeća ako se planeta zagrije za 4 ° C u odnosu na prethodno stanje -industrijske temperature. Ovo topljenje moglo bi dovesti do značajnog porasta nivoa mora. Ova studija objavljena je u časopisu Geophysical Research Letters .

Od početka 2000-ih, naučnici su primijetili da antarktički ledeni pokrivač gubi masu brzinom koja se ubrzava. Ledeni pokrivač je vrlo debelo prostranstvo leda koje može pokriti čitav kontinent. Na Zemlji postoje samo dva ledena pokrivača: grenlandski ledeni pokrivač, koji je ograničen na kopneni pokrivač, i antarktički ledeni pokrivač, koji se proteže izvan kontinenta do okeana, formirajući velike plutajuće platforme. "Ove ledene police djeluju poput brana i zadržavaju led na kontinentu", objašnjava Christoph Kittel, istraživač iz Laboratorija za klimatologiju Univerziteta u Liegeu i koautor studije objavljene u časopisu Geophysical Research Letters . [1] Bez ovih platformi ogromne količine leda potekle bi direktno u okean, što bi dovelo do posljedičnog porasta nivoa mora. "

Ljeti se snijeg na površini ovih platformi topi i voda prodire u male prazne prostore u dubokim snježnim slojevima gdje se može smrznuti i vratiti snagu platformi. Ako je talina prevelika, tada višak vode prodire dublje u led ili formira jezera na površini. Procurivanje i povećana težina vode kao rezultat stvaranja jezera imaju tendenciju loma leda. A kada je otapanje leda veće od sniježnih padavina, postoji veliki rizik od kvara platforme. "Raspad i nestanak platforme Larsen B 2002. godine pokazali su koliko su ove barijere osjetljive na topljenje", objašnjava Ella Gilbert, koautorica naučnog rada i istraživačica na Odjelu za meteorologiju Univerziteta u Readingu. "Za nekoliko dana oko 3250 km2 leda bačeno je u okean."

Za svoje istraživanje istraživači su koristili Regionalni atmosferski model (MAR) koji je razvio Klimatološki laboratorij Univerziteta u Liegeu - jedan od najboljih modela na svijetu za proučavanje polarne klime. Model im je omogućio da izračunaju evoluciju uslova koji dovode do otkaza platformi na Antarktiku pod različitim nivoima klimatskog zagrijavanja u rasponu od 1,5 ° C do 4 ° C. Svi ovi scenariji mogući su za kraj stoljeća.

 

Projekcija područja antarktičkih polica koje će iskusiti višak površinske taline. Zasluge: ULiège

"Kako temperature rastu, intenzivni ljetni topljeni događaji ponavljat će se i, prije svega, postajati sve intenzivniji", kaže Christoph Kittel. Topljene vode snijeg više neće moći apsorbirati da se smrzne, već će formirati jezera i prodirati dublje u led platformi, što će dovesti do raspada. " Studija je identifikovala platforme na kojima je rizik od raspada visok. Četiri platforme - Larsen C, Shackleton, Pine Island i Wilkins - zbog toga se smatraju 'rizičnim' zbog svog položaja i predviđanja otapanja.

„Ako temperature nastave rasti trenutnom brzinom, mogli bismo vidjeti još više događaja urušavanja platforme u sljedećih nekoliko godina“, kaže Gilbert. Ovo je odjek prethodne studije Christoph Kittel-a, nedavno objavljene u časopisu The Cryosphere , [2]što sugerira da su klimatske promjene na Antarktiku mogle biti podcijenjene u prethodnim izvještajima IPCC-a za 2100. Klimatolozi naglašavaju važnost što skorijeg ispunjavanja ciljeva postavljenih Pariškim sporazumom, što bi ograničilo globalno zagrijavanje i rizike uništenja Antarktičke platforme. „Važno je brzo djelovati, jer govorimo o najviše deset godina ili čak 2040. prije nego što se istakne najpesimističniji scenarij. Ograničavanje globalnog zagrijavanja nije dobro samo za Antarktiku, očuvanje ledenih polica znači smanjenje porasta razine mora, a time i utjecaj koji će to imati na cijeli naš život “, zaključuju dva istraživača.

Za više o ovom istraživanju pročitajte Više od trećine ledenog područja antarktičkog leda s rizikom od kolapsa dok se planeta zagrijava .

Reference:

„Površinsko otapanje i oticanje na antarktičkim ledenim policama na 1,5 ° C, 2 ° C i 4 ° C budućeg zagrijavanja“ E. Gilbert i C. Kittel, 8. aprila 2021, Geophysical Research Letters .
DOI: 10.1029 / 2020GL091733

“Različita buduća ravnoteža površinske mase između ledenih polica na Antarktiku i prizemljenog ledena pokrivača”, Christoph Kittel, Charles Amory, Cécile Agosta, Nicolas C. Jourdain, Stefan Hofer, Alison Delhasse, Sébastien Doutreloup, Pierre-Vincent Huot, Charlotte Lang, Thierry Fichefet i Xavier Fettweis, 5. marta 2021., Kriosfera .

https://scitechdaily.com/global-warming-could-lead-to-the-melting-of-more-than-a-third-of-antarctic-ice-shelves-huge-rise-in-sea-levels/