Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Dramatično upozorenje UN-a

18.10.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

„Pola Zemlje potpuno nespremno dočekuje prirodne katastrofe, koje donose klimatske promjene!“, stoji u najnovijem izvještaju UN-a i Svjetske meteorološke organizacije (WMO).

Polovina zemalja u svijetu nema sisteme ranog upozorenja za više opasnosti, što je posebno izraženo u zemljama u razvoju, koje su na „prvim linijama“ klimatskih promjena.

“Očekuju nas ekstremne vremenske neprilike, ali one ne moraju da postanu smrtonosne katastrofe. Ipak, Svijet ne uspijeva ulagati u zaštitu života i sredstava za život ljudi na prvoj liniji fronta, čime oni, koji su najmanje učinili da izazovu klimatsku krizu, plaćaju najveću cijenu”, izjavio je tim povodom Antonio Guterres, generalni sekretar Ujedinjenih naroda, u svojoj video poruci.

Sistemi ranog upozorenja dokazano smanjuju opasnosti po ljude i imovinu, od oluja, cunamija, suše i toplotnih talasa, kao i ostale.

“Tokom pripreme Izvještaja, Pakistan se nosio sa najgorom klimatskom katastrofom, koju je iskusio, sa približno 1.700 izgubljenih života. Uprkos šokantnoj brojci, treba reči da bi broj smrtnih slučajeva bio bi mnogo veći da nije bilo sistema ranog upozorenja. Broj katastrofa se povećao za faktor pet i očekuje se da će se ovaj trend nastaviti. Sistemi ranog upozorenja su dokazana i efikasna mjera prilagođavanja klimi, koja spašava živote i novac. Možemo i moramo bolje. Moramo osigurati da rana upozorenja stignu do najugroženijih i da se ona pretoče u ranu akciju”, rekao je prof. Petteri Taalas, generalni sekretar WMO i obznanio prihvatanje icijative UN-a „Sistem ranog upozorenja za sve“.
Inicijativom je planirano da, u roku od pet godina, svaki čovjek na Zemlji bude „pokriven“ sistemom ranog upozoravanja na nadolazeće vremenske nepogode, bez obzira žive li u razvijenim ili nerazvijenim zemljama.

https://public.wmo.int/en/media/press-release/un-warns-half-world-not-prepared-disasters