Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Digitalna pismenost za učenje i podučavanje jezika

03.04.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Evropski centar za moderne jezike (ECML) je za projekat „Digitalna pismenost za učenje i podučavanje jezika“ (“Digital literacy for the teaching and learning of languages”), izradio internet stranicu www.ecml.at/elang, koja je dostpna na engleskom i francuskom jeziku.

                Internet stranica sadrži širok spektar informacija za nastavnike jezika, ali i za one koji se bave istraživačkim radom, te pruža osnov za metodologiju podučavanja koja povezuje nove tehnologije, kombinuje interaktivne i kognitivne dimenzije za izgradnju komunikacijskih vještina, ali i drugih vještina poput lingvističkih i interkulturnih. Cilj je da se pomogne učenicima da mogu da nezavisno koriste jezik i da budu digitalno obrazovani građani.

Fokusirajući se na zadatke iz „stvarnog života“, e-lang pristup naglašava važnost društvene interakcije u komunikaciji i djelovanju. Nastavnici imaju mogućnost da istraže i da se upoznaju sa ovim pristupom korištenjem:

  • Didaktičkog okvira predstavljenog u publikaciji Prema društveno-interaktivnom pristupu za unapređenju nezavisnosti učenika u učenju i korištenju jezika (Towards a socio-interactional approach to foster autonomy in language learners and users); i
  • Modula na platformi za obuku (e-training Moodle platform).

Pored navedenog, na internet stranici je dostupan i vodič za one koji žele da organizuju obuke korištenjem e-lang modula za specifične grupe nastavnika.