Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Delegacija Državne komisije za granicu Bosne i Hercegovine u posjeti Crnoj Gori

24.08.2018

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Delegacija Državne komisije za granicu Bosne i Hercegovine boravila je od 17. do 19. septembra u posjeti Crnoj Gori na poziv Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore.

                Tokom boravka u Crnoj Gori delegacija koju su činili predsjedavajući Državne komisije za granicu Bosne i Hercegovine Željko Obradović, zamjenik predsjedavajućeg Edin Kučuković i član komisije Nenad Bajić, te zamjenik predsjedavajuće Stručne grupe za učešće u radu zajedničkih tijela za identifikaciju i obilježavanje granice sa susjednim zemljama u periodu od 17. do 19.09.2018. godine Edin Džonlagić, sastala se sa nadležnom komisijom za granicu Crne Gore predvođenom predsjedavajućim Milanom Paunovićem.

                Na sastanku je postignut visok nivo usaglašenosti aktivnosti na zaključenju Protokola o određivanju tromeđne granične tačke između Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.  Okonačni su pregovori te je parafiran prijedlog Protokola o određivanju tromeđne granične tačke između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije, a usaglašen je dinamički plan aktivnosti na izradi zajedničkog projekta obilježavanja državne granice između BiH i Crne Gore. Tokom razgovora dogovoren je način otklanjanja uočenih smetnji u pogledu preciznog označavanja državne granice između BiH i Crne Gore.

                Državna komisija za granicu BiH nastavlja aktivnosti na izvršavanju poslova razgraničenja BiH sa susjednim zemljama u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima, te obavezama koje je BiH preuzela međunarodnim instrumentima.