Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

COVID ipak nije trajno spriječio nastavak zagađenja okoliša

21.09.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Paraliza društvenog života i privrednih kretanja, koju je uzorokovao Covid-19 donijela je samo kratkotrajne efekte na (pro)čišćenju životne sredine, ali nije usporio razorne efekte klimatskih promjena i ništa je ukazuje na to da postajemo „zeleniji“ - upravo suprotno, kaže se novom izvještaju međunarodnog tijela Ujedinjeni u nauci, za 2021. godinu.

“Ovo je kritična godina za klimatske akcije. Izvještaj pruža cjelovitu procjenu klimatskih promjena i ukazuje koliko smo daleko od kursa ”, kaže generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.

Globalni rast temperatura potiče ekstremne vremenske uslove u cijelom svijetu, sa narastajućim uticajem na privredu i društvo. Milijarde radnih sati izgubljene su samo zbog vrućine.

“Značajno zakazali u ispunjenju ciljeva Pariškog sporazuma. Ako ne dođe do trenutnog, brzog i obimnog smanjenja emisije stakleničkih gasova, limit globalnog zagrijavanja na 1,5 ° C bit će nemoguće ostvariti, što će voditi katastrofalnim posljedicama za ljude i planetu od koje ovisimo ”, upozorava Guterres.

Izvještaj United in Science 2021, treći u nizu, koordinira Svjetska meteorološka organizacija (WMO), uz doprinos Programa UN -a za okoliš (UNEP), Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Međuvladinog panela o klimatskim promjenama ( IPCC), Global Carbon Project (GCP), Svjetski program za istraživanje klime (WCRP) i Met Office (UK). Izvještaj ima za cilj da predstavi najnovije naučne podatke i nalaze o klimatskim promjenama.

„U toku pandemije rečeno je da moramo napraviti bolje fungcionalne promjene kako bi čovječanstvo usmjerili na održiviji put i izbjegli najteže posljedice klimatskih promjena na društvo i ekonomiju. Ovaj izvještaj pokazuje za sad u 2021. godini ne idemo u pravom smjeru ”, rekao je prof. Taalas.

Opsežnije o Izvještaju na:

https://public.wmo.int/en/media/press-release/climate-change-and-impacts-accelerate