Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

19. Kongres Svjetske meteorološke organizacije

07.06.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Image by <a href="https://www.freepik.com/free-photo/weather-effects-with-polar-bear_31283609.htm#query=world%20meteorological%20organization&position=1&from_view=search&track=ais">Freepik</a>

U periodu od 22. maja do 2. juna 2023. godine održan je 19. redovni Kongres Svjetske meteorološke organizacije. Tokom zasjedanja intenzivno se radilo na pronalasku rješenja za najveće probleme s kojima se svijet trenutno suočava – klimatske promjene, te destrukcije uzrokovane istim.

Delegaciju Bosne i Hercegovine na Kongresu su činili stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Svjetskoj meteorološkoj organizaciji Igor Kovačić, te predstavnici Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine, Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske i Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Na zasjedanju su odobreni novi glavni strateški prioriteti za sljedeće četiri godine u vrijeme brzih klimatskih, društvenih i tehnoloških promjena. Glavni sveobuhvatni cilj WMO-a bit će postizanje revolucionarne međunarodne kampanje kako bi se osiguralo da svi na Zemlji budu zaštićeni od opasnog vremena sustavima ranog upozoravanja koji spašavaju živote do kraja 2027. godine. Kongres je odobrio novi Globalni nadzor stakleničkih plinova za jačanje praćenje plinova koji zadržavaju toplinu radi informiranja o provedbi Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama. Podržao je niz prijedloga za jačanje promatranja i razmjene podataka te za povećanje potpore prilagodbi klimi i otpornosti. Kriosferi i hidrologiji pridavat će se veći značaj u budućnosti, s obzirom na sve veće utjecaje smanjenja morskog leda, otapanja ledenjaka, ledenih pokrivača, permafrosta i snijega na porast razine mora, opasnosti povezane s vodom i sigurnost vode, gospodarstva i ekosustava. Kongres je ažurirao znanstvenu i inovacijsku politiku WMO-a kako bi se prilagodio novim istraživačkim prioritetima i prihvatio tehnološku moć super-računala i umjetne inteligencije. Naglašena je hitnost zatvaranja rastućeg jaza u kapacitetima koji ugrožava promatranja i usluge. Pojačao je SMO-ov rodni akcijski plan.

“Klimatske promjene već utječu na svaku regiju na Zemlji, na više načina. Ekstremni i jaki vremenski, vodeni i klimatski ekstremi imaju razorne posljedice za sigurnost ljudi, nacionalna gospodarstva, urbana i ruralna okruženja te sigurnost hrane i vode. Ekstremne hidrometeorološke opasnosti činile su više od 90% svjetskih katastrofa, koje su se upeterostručile tijekom posljednjih 50 godina,” rekao je glavni tajnik WMO-a prof. Petteri Taalas.

Nakon održanih izbora za novo rukovodstvo Svjetske meteorološke organizacije na upravo održanoj skupštini, prof. Taalas završava svoja dva četverogodišnja mandata na dužnosti krajem 2023. Naslijedit će ga prof. Celeste Saulo, direktorica argentinske nacionalne meteorološke službe i dosadašnja prva potpredsjednica Svjetske meteorološke organizacije. Ona će 1. siječnja 2024. preuzeti dužnost prve žene glavne tajnice WMO-a.

Sljedeći predsjednik WMO-a bit će dr. Abdulla Al Mandous, generalni direktor Nacionalnog centra za meteorologiju, stalni predstavnik UAE Ujedinjenih Arapskih Emirata i predsjednik Regionalnog udruženja WMO-a za Aziju. On će naslijediti prof. Gerharda Adriana iz Njemačke.  Daouda Konate (Obala Bjelokosti) izabran je za prvog potpredsjednika, Eoin Moran (Irska) za drugog potpredsjednika, a dr. Mrutyunjay Mohapatra (Indija) za trećeg potpredsjednika. Izabrano je i novo Izvršno vijeće.

Novo vodstvo je istaknulo pet dugoročnih ciljeva kojima će se posvetiti u narednom razdoblju:

Cilj 1: bolje služenje društvenim potrebama: isporuka mjerodavnih, dostupnih informacija i usluga orijentiranih na korisnika i prikladnih za svrhu.

Cilj 2: Poboljšati promatranja i predviđanja Zemljinog sustava: Jačanje tehničkih temelja za budućnost.

Cilj 3: Unaprijediti ciljano istraživanje: Iskorištavanje vodstva u znanosti kako bi se poboljšalo razumijevanje Zemljinog sustava za poboljšane usluge.

Cilj 4: Ukloniti rastući jaz u kapacitetima za vrijeme, klimu , hidrološke i srodne usluge zaštite okoliša. Rastući jaz u kapacitetima prijeti globalnoj infrastrukturi i uslugama.

Cilj 5: Strateško ponovno usklađivanje strukture i programa WMO-a za učinkovito donošenje politika i odluka te provedbu.

            Istaknuto je da će uloga Svjetske meteorološke organizacije ostati podržavanje aktivnosti svojih članica u razumijevanju prošlosti, praćenju sadašnjosti i predviđanju budućeg stanja i međudjelovanja atmosfere, hidrosfere i drugih vitalnih elemenata našeg planeta, omogućavajući odgovarajuću i učinkovitu pripravnost, prilagodbu i odgovor na povezane prirodne opasnosti i katastrofe.