Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Završena prva faza „Projekta jačanja sestrinstva u Bosni i Hercegovini“

22.11.2017

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


U Banjaluci je održana konferencija koja označava završetak aktivnosti iz prve faze „Projekta jačanja sestrinstva u Bosni i Hercegovini“, a u čijem provođenju je jedan od partnera bilo Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Projekat je finansijski podržala Vlada Švajcarske, a implementiran je u saradnji nadležnih institucija i ustanova iz oblasti zdravstva i obrazovanja iz Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, uz veliku podršku  Fondacije FAMI i švajcarskih partnera (Ženevska univerzitetska bolnica i Institut za sestrinstvo u Bazelu).  

Pomoćnica ministra za zdravstvo u Ministarstvu civilnih poslova BiH Draženka Malićbegovinć podsjetila je da je implementacija Projekta počela u oktobru 2012. godine s ciljem da doprinese unapređenju zdravstvenih ishoda u Bosni i Hercegovini povećanjem kvaliteta i efikasnosti usluga medicinskih sestara/tehničara, posebno na nivou primarne zdravstvene zaštite, te poboljšanjem pristupa uslugama medicinskih sestara/tehničara za ugrožene grupe stanovništva.

„Riječ je o projektu koji je dao značajan doprinos razvoju, standardizaciji i promociji sestrinske profesije u Bosni i Hercegovini, posebno sa stanovištva njenog reguliranja i priznavanja, efikasnijeg rada i pristupa pacijentima u zajednici/patronaže i formalnog visokog obrazovanja medicinskih sestara/tehničara“, naglasila je Malićbegović.

Na konferenciji je ocjenjeno da zdravstveni sistemi u Bosni i Hercegovini funkcionišu u veoma složenim ekonomskim uvjetima, pa se razvoj postavlja kao njihova kontinuirana obaveza. Projekat jačanja sestrinstva predviđa tri faze. Prva, upravo završena, odnosila se na regulativu i priznavanje sestrinske profesije. Izraženo je očekivanje da će uspješno biti nastavljen rad na implementaciji i druge faze koja je nedavno odobrena, a tiče se razvoja sestrinstva u zajednici.