Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

О програму

10.12.2021

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

Хоризонт Европе Оквирни програм ЕУ за истраживање и иновације за период 2021-2027

Босна и Херцеговина је придружена земља ЕУ Оквирног програма за истраживање и иновације Хоризонт Европе. Статус придружене земље се заснива на потписаном Међународном споразум између Босне и Херцеговине и Европске уније, о учествовању Босне и Херцеговине у програму Уније Хоризонт Европе. Споразум се примјењује од 1. јануара 2021. године до 31.децембра 2027. године.

Статус придружене земље отвара нашој академској заједници и компанијама европске фондове за истраживање и иновације вриједне 95,5 милијарди евра за период 2021-2027. година.

Организације из Босне у Херцеговине учествују у пројектима и конкурсима Хоризонт Европе под једнаким условима као и организације из земаља чланица Европске уније. Овај програм је прилика да се сарађује са најбољим научницима у Европи. Успјех организација из БиХ зависи од квалитета предложених пројеката и вјештина у повезивању с међународним партнерима.

На овом линку можете пронаћи националне контакт особе (НЦП) за Хоризонт Европе за Босну и Херцеговину (опција Select a Country).

Именовани су представници Босне и Херцеговине у програмске одборе Хоризонт Европе у улози посматрача.

Буџет програма Хоризонт Европе износи 95.5 милијарди евра и представља највећи отворени извор финансирања за истраживање и иновације на свијету. Финансира истраживања о климатским промјенама, помаже у постизању циљева одрживог развоја УН -а и повећава конкурентност и раст ЕУ.

Хоризонт Европе олакшава сарадњу и јача утицај истраживања и иновација на развој, подршку и проведбу политика ЕУ -а уз рјешавање глобалних изазова. Подржава стварање и боље ширење изврсног знања и технологија. Отвара радна мјеста, у потпуности укључује фонд талената ЕУ -а, подстиче привредни раст, промовише индустријску конкурентност и оптимизује утицај улагања у ојачаном Европском истраживачком простору

Хоризонт Европе је саствљен од три главна стуба програма: Изврсност у науци, Глобални изазови и европска индустријска конкурентност, и Иновативна Европа.  

I Изврсност у науци (фонд од 25 милијарди евра) – има за циљ повеćање глобалне научне конкурентности ЕУ.

Подржава нове истраживачке пројекте, финансира стипендије за искусне истраживаче, мреже за обуку и размјену доктораната, и улаже у истраживачке инфраструктуре врхунске класе. Чине га сљедећи фондови:

Европско истраживачко вијеће (European Research Council)

Marie Sklodowska-Curie Actions

Истраживачка инфраструктура (Research Infrastructures))

 

II Глобални изазови и европска индустријска конкурентност (фонд од 53.5 милијарди евра) подржава истраживања повезана са друштвеним изазовима и јача технолошке и индустријске капацитете кроз 6 кластера и 5 мисија, укључујући и Заједнички истраживачки центар.

Шест тематских кластера покривају читав спектар циљева одрживог развоја:

 1. Здравље;
 2. Култура, креативност и инклузивно друштво;
 3. Цивилна безбедност;
 4. Дигитализација, индустрија и свемир;
 5. Клима, енергетика и мобилност;
 6. Храна, биоекономија, природни ресурси, пољопривреда и животна средина

 

Пет мисија: имају циљ решавање највеćих изазова са којима се суочава друштво, и постизање кључних приоритета политика ЕУ кроз сљедеће компоненте:

 1. Прилагођавање климатским променама;
 2. Канцер;
 3. Климатски неутрални и паметни градови;
 4. Здрави океани, мора, приобалне и копнене воде;
 5. Здраво тло и храна

III Иновативна Европа (фонд од 13.6 милијарди евра) - има за циљ да Европа постане лидер иновација које стварају нова тржишта, пружи подршку технологијама које подстичу интеграцију образовања, истраживања и иновација. Чине га сљедећи фондови:

Европско иновационо вијеће (European Innovation Council

Европски иновациони екосистеми (European Innovation Ecosystems)

Европски институт иновација и технологије (European Institute of Innovation and Technology)

 

Хоризонтални дио Програма – Ширење учешћа и јачање Европског истраживачког простора, подржава проширивања сарадње унутар европског контитетна и шире.