O programu

10.12.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Horizon Europe Okvirni program EU za istraživanje i inovacije za period 2021-2027

Bosna i Hercegovina je pridružena zemlja EU Okvirnog programa za istraživanje i inovacije Horizon Europe. Status pridružene zemlje se temelji na potpisanom Međunarodnom sporazum između Bosne i Hercegovine i Europske unije, o sudjelovanju Bosne i Hercegovine u programu Unije Horizon Europe. Sporazum se primjenjuje od 1. siječnja 2021. godine do 31. prosinca 2027. godine.

Status pridružene zemlje otvara našoj akademskoj zajednici i kompanijama europske fondove za istraživanje i inovacije vrijedne 95,5 milijardi eura za razdoblje 2021.-2027. godina.

Organizacije iz Bosne u Hercegovine sudjeluju u projektima i natječajima Horizon Europe pod jednakim uvjetima kao i organizacije iz zemalja članica Europske unije. Ovaj program je prilika da se surađuje sa najboljim znanstvenicima u Europi. Uspjeh organizacija iz BiH ovisi od kvalitete predloženih projekata i vještina u povezivanju s međunarodnim partnerima.

Na ovom linku možete pronaći nacionalne kontakt osobe (NCP) za Horizon Europe za Bosnu i Hercegovinu (opcija Select a Country).

Imenovani su predstavnici Bosne i Hercegovine u programske odbore Horizon Europe u ulozi promatrača.

Proračun programa Horizon Europe iznosi 95.5 milijardi eura i predstavlja najveći otvoreni izvor financiranja za istraživanje i inovacije na svijetu. Financira istraživanja o klimatskim promjenama, pomaže u postizanju ciljeva održivog razvoja UN -a i povećava konkurentnost i rast EU.

Horizon Europe olakšava suradnju i jača utjecaj istraživanja i inovacija na razvoj, potporu i provedbu politika EU -a uz rješavanje globalnih izazova. Podržava stvaranje i bolje širenje izvrsnog znanja i tehnologija. Otvara radna mjesta, u potpunosti uključuje fond talenata EU -a, potiče gospodarski rast, promovira industrijsku konkurentnost i optimizira utjecaj ulaganja u ojačanom Europskom istraživačkom prostoru

Horizon Europe je sastvljen od tri glavna stuba programa: Izvrsnost u znanosti, Globalni izazovi i europska industrijska konkurentnost, i Inovativna Europa.  

I Izvrsnost u znanosti (fond od 25 milijardi eura) – ima za cilj povećanje globalne znanstvene konkurentnosti EU.

Podržava nove istraživačke projekte, financira stipendije za iskusne istraživače, mreže za obuku i razmjenu doktoranata, i ulaže u istraživačke infrastrukture vrhunske klase. Čine ga sljedeći fondovi:

Europsko istraživačko vijeće (European Research Council)

Marie Sklodowska-Curie Actions

Istraživačka infrastruktura (Research Infrastructures)

 

II Globalni izazovi i europska industrijska konkurentnost (fond od 53.5 milijardi eura) podržava istraživanja povezana sa društvenim izazovima i jača tehnologijske i industrijske kapacitete kroz 6 klastera i 5 misija, uključujući i Zajednički istraživački centar.

Šest tematskih klastera pokrivaju čitav spektar ciljeva održivog razvoja:

 1. Zdravlje;
 2. Kultura, kreativnost i inkluzivno društvo;
 3. Civilna sigurnost;
 4. Digitalizacija, industrija i svemir;
 5. Klima, energetika i mobilnost;
 6. Hrana, bioekonomija, prirodni resursi, poljoprivreda i životna sredina

 

Pet misija: imaju cilj rešavanje najvećih izazova sa kojima se suočava društvo, i postizanje ključnih prioriteta politika EU kroz sljedeće komponente:

 1. Prilagođavanje klimatskim promenama;
 2. Kancer;
 3. Klimatski neutralni i pametni gradovi;
 4. Zdravi okeani, mora, priobalne i kopnene vode;
 5. Zdravo tlo i hrana

III Inovativna Europa (fond od 13.6 milijardi eura) - ima za cilj da Europa postane lider inovacija koje stvaraju nova tržišta, pruži potporu tehnologijama koje potiču integraciju obrazovanja, istraživanja i inovacija. Čine ga sljedeći fondovi:

Europsko inovacijsko vijeće (European Innovation Council)

Europski inovacijski ekosistemi (European Innovation Ecosystems)

Europski institut inovacija i tehnologije (European Institute of Innovation and Technology)

 

Horizontalni dio Programa – Širenje sudjelovanja i jačanje Europskog istraživačkog prostora, podržava proširivanja suradnje unutar europskog kontitetna i šire.