Često postavljana pitanja


Šta je Eurotransplant i koje zemlje su članice ove mreže?

Eurotransplant predstavlja međunarodnu neprofitnu organizaciju koja djeluje kao posrednik između donorskih ustanova i centara za transplantaciju u korist pacijenata kojima je neophodna transplantacija organa u svim svojim državama članicama. Mrežu Eurotransplanta čine Belgija, Austrija, Hrvatska, Njemačka, Mađarska, Luksemburg, Holandija i Slovenija te ista obuhvata populaciju od oko 139 miliona ljudi.

Koliko često se dodjeljuju grant sredstva iz oblasti zdravstva?

Sredstva za grant „Sufinanciranje projekata nevladinih organizacija u oblasti prevencije HIV-a, tuberkuloze, ovisnosti i podizanje svijesti o donorstvu u Bosni i Hercegovini“  planiraju se Zakonom o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za svaku godinu.

Opći cilj dodjele grant sredstava je podrška projektima koji doprinose implementaciji ključnih aktivnosti u oblasti prevencije, kontrole i liječenja HIV-a, tuberkuloze, zavisnosti, podizanja svijesti o donorstvu, podrška institucijama nadležnim za izvještavanje u oblasti HIV-a, tuberkuloze, zavisnosti i donorstva, i ispunjavanje međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine kroz dostavljanje relevantnih podataka.

Sredstva se dodjeljuju na osnovu javnog poziva i kriterija koje donoci Vijeće ministara Bosna i Hercegovine.

Koji projekti i robe ostvaruju uslove za izdavanje potvrde o postojanju pravnog osnova za oslobađanje plaćanja uvoznih dažbina?

Ministarstvo civilnih poslova BiH ovjerava Specifikacije za robe u okviru projekata obnove i rekonstrukcije Bosne i Hercegovine, ako je projekat usvojilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i ukoliko je u potpunosti finansiran od stranih donatora ili međunarodne banke za razvoj ili ga većim dijelom finansiraju strani donatori ili međunarodne banke za razvoj, a manjim dijelom se finansira iz budžeta.

Specifikacija je dio zahtjeva za oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina za robu za projekte obnove i rekonstrukcije Bosne i Hercegovine.

.

S kojim državama Bosna i Hercegovina ima potpisan Sporazum o socijalnom osiguranju na osnovu koga se izdaju obrazac o pravnim propisima koji se primjenjuju i potvrda o mjerodavnom zakonodavstvu?

Ministarstvo civilnih poslova BiH izdaje obrazac o pravnim propisima koji se primjenjuju i potvrdu o mjerodavnom zakonodavstvu na osnovu potpisanog Sporazuma o socijalnom osiguranju između Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije i Ugovora o socijalnom osiguranju između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Belgije.

Za izdavanje obrasca, Ministarstvu civilnih poslova BiH je potrebno dostaviti zahtjev za izdavanje, kao i dva originalna primjerka obrazaca BiH SI 101 i BIH BE 128 izdatih od Zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranje Federacije BiH i Fonda za zdravstveno osiguranje Republike Srpske u zavisnosti gdje je osigurano lice osigurano.

Šta je Dvogodišnji sporazum o suradnji između BiH i SZO?

Sporazum predstavlja praktični okvir za saradnju dogovoren kroz proces sukcesivnih konsultacija između institucija nadležnih za zdravstvena pitanja u Bosni i Hercegovini i Regionalne kancelarije SZO za Evropu, u okviru kojeg su široko definisana prioritetna područja za saradnju, u skladu sa strateškim prioritetima SZO.